Amikor az ember rákészül, hogy akkor most elmegy étterembe, és kikapcsolódik kicsit gyerek nélkül, van, aki úgy dönt, hogy kipróbál egy elegáns helyet, ahol olyan különleges kifejezések repkednek a levegőben, mint például a fine dining. És hogy mi is az a fine dining? Erről a legtöbbet talán pont a Salon Restaurant mesélhetne, vagy akár az alábbi cikk is.
A fine dining világában járatlan külső szemlélő általában kicsinyli a felszolgált adagokat, hiszen sokan úgy gondolják, éhen maradnak majd. Mi az igazság vajon?
Először is helyre kell tenni a különböző fogalmakat, és megmagyarázni a félreértéseket. Más és más műfajú éttermek vannak, egy kifőzdében például mindenki – természetes módon – nagy adagokat vár el, azonban egy fine dining étteremben nem. Utóbbiban ugyanis nem egy tányér étellel fog valaki jól lakni, hiszen ez voltaképpen hat-hét fogásnak felel meg, csak kisebb méretben.
Ahogyan Harmath Csaba is említette egyszer “ A hazai lakosságot elszoktatták attól, hogy több, mint egy ételt fogyasszon egy étkezés alkalmával. Márpedig ha több fogást eszik valaki, azok az adagok kisebbek, mintha csak egyet.”
És ebben igaza is van, ugyanis képtelenség lenne jól lakni 2-3 kisebb fogással, éppen ezért kap több mindenből ízelítőt a kedves vendég, ha egy fine dining étterembe tér be. Nyilván nem egy gyorséttermi jól lakást kell itt elképzelni, ahová csak úgy beül az ember - akár kisgyerekkel is -, és fél óra alatt megvan mindennel. Nem. A fine dinig egészen más, mondhatni, hogy szinte művészet az étkezésben.
Ez a műfaj nem szól mindenkinek, ez teljesen egyértelmű, viszont ahogyan én se megyek mondjuk death metal műfajú koncertekre, hogy aztán beírogassak death metalos oldalakra, hogy szerintem milyen vacak, úgy a fine diningot is csak az próbálja ki, aki kíváncsi az újdonságokra.