Lurkók receptkönyve
Almás tócsni
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 25 dkg alma
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- só és bors
- liszt
Elkészítés:
1. A burgonyát és az almát kis lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük őket. Néhány percig állni hagyjuk, majd a nedvességet kezünk közt kinyomkodjuk belőle.
2. A reszelt krumplis-almás keveréket összedolgozzuk a tojássárgájával és a köménnyel, sóval és borssal ízesítjük. Tenyérnyi lepényeket formálunk belőle, amelyeket lisztbe forgatunk, és bő olajban kisütünk.
3. A tócsnikról a felesleges olajat papírtörlőn lecsepegtetjük, majd zúzott fokhagymával ízesített tejföl kíséretében forrón tálaljuk.
4 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
- 30 dkg Palacsintapor
- 1 dl olaj
- 2 és fél dl víz
- 1 egész tojás
- 2 dl habtejszín, habbá verve
- 10 dkg meggybefőtt
- 5 dkg csokoládés pudingpor
- 2 és fél dl tej
- a tetejére 0-ás cukor
1. A palacsintaport egy közepes méretű keverőtálban kikeverjük az olajjal, vízzel és a tojással. 10 percig pihentetjük, addig a gofrisütőt beüzemeljük.
2. A csokoládés pudingport egy kis lábasban simára keverjük a tejjel és lassú tűzön sűrű pudinggá főzzük. A meggyet lecsepegtetjük.
3. A tésztából gofrikat sütünk. Egy kész gofrit megkenünk csokipudinggal, rákanalazunk pár kanál tejszínhabot, rászórunk pár szem meggyet, meghintjük némi 0-s cukorral és lefedjük egy másik szelet gofrival. Tálaljuk.
4 adag lesz belőle.

Hozzávalók (12 szelet):
- 150 g vaj
- 80 g nyírfacukor
- 1 db tojás
- 100 g liszt
- 50g Dia-Wellness zéro-6 liszt
- 100 g kókuszreszelék (mandularajongók helyettesíthetik darált mandulával)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 400 g eper
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy 18 centi átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon a sütőforma, akkor sütőpapírral béleljük ki. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, és cikkekre vágjuk.
2. A vajat megolvasztjuk, majd a nyírfacukorral és a tojással alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, a kókuszreszeléket, a sütőport és a fahéjat, és átkeverjük. Ha jobban esik, akkor a végén kézzel is "átgyúrhatjuk".
3. A massza felét a tortaformába helyezzük, és egyenletesen elterítjük (kézzel belelapítva a legegyszerűbb.) Rápakolgatjuk az eper felét, jó sűrűn, hogy mindenhova jusson, majd a tészta másik felét, és a tetejét szépen kirakjuk a maradék eperrel.
4. 30-40 percig sütjük.