Ezzel a kérdéssel nagyon sokszor szembesülünk, mégis nehéz rá válaszolni. Szigorúan véve egy vitamin csak akkor tekinthető természetesnek, ha gyümölcs vagy zöldség formájában kerül elfogyasztásra. A növényekből, ásványokból tabletta formába zsúfolt készítmények előállítása hosszú és bonyolult folyamat, így a kivont anyagok legjobb szándékkal is csak természetes eredetűnek mondhatóak. De melyik a jobb? Van egyáltalán különbség a hatásfokukban?
A vitaminok fontosságáról mindenki hallott már. Sokféle készítmény kapható, többféle vitaminozott élelmiszer is forgalomban van. A hatóanyagok hasznosulását azonban nem lehet garantálni. Erre a legjobb példa a főzés. Hiába is vásárolunk méregdrága vitaminnal dúsított élelmiszert, ha utána azt kifőzzük belőle. Igen-igen. Jól hallottátok: kifőzzük. Ugyanis a vitaminok nagyrésze hő hatására elbomlik. Ha pedig nem főzzük el, de el sem fogyasztjuk rövid időn belül, akkor ezeknek a vitaminoknak szintén csökken a hatásfoka, mennyisége az élelmiszerben. A szakértők azt mondják, hogy amikor az adott élelmiszer szavatossága lejár, lényegében lenullázódik a vitamintartalma is.
Éppen ezért a legtöbb szakorvos, védőnő arra esküszik, hogy a vitaminok bevitelének legbiztosabb módja, a friss, érett, nyers gyümölcs, zöldség, biocsíra. Az a fajta, ami nem kezeltek vegyszerekkel. Mert bizony, ha mégis, akkor szinte semmit sem érnek.
A mesterséges vitaminokat szintetikus anyagokból állítják elő. Hatás szempontjából az azonos szerkezetű vegyületek hatása azonos. A természetes vitaminokkal szemben a mesterségeseket, táplálékkiegészítőket csak kúra szerűen érdemes szedni. 2-3 doboz beszedése után érdemes mindig egy 1-2 hónapos szünetet tartani, hogy a készítmények azon részei, melyek „csak” kiegészítő elemek és nem hasznosulnak, azok ki tudjanak ürülni a szervezetünkből.